"På safarikvällarna dansar, sjunger och hoppar massajerna"

Jävla DN som inte lägger ut alla artiklar på sin hemsida så att jag kan länka smidigt. För idag, i SVERIGE, på sidan 10, ställer Mattias Areskog fem frågor till Ritva Jansson. Och Ritva Jansson är en sådan där rasist som inte fattar någonting. Som tror att hon är öppensinnad och bara älskar andra kulturer för de har en sådan annorlunda inställning till livet. Säkert har hon afrikanska trämasker på sina väggar och orientaliska mattor på sitt golv. Lite lagom chict kolonialt.

"Ritva Jansson arbetar på Kenya Airways, som i samarbete med Löfbergs Lila, JK Safaris och Kolmårdens djurpark flugit hit 'fem stolta massajer som aldrig tidigare ens varit utanför sitt lands gränser' för att under tre veckor delta på safarikvällar på Kolmården.
Vad gör de?
   - På dagarna är de ute i parken. De är med och släpper ut djuren på savann på morgonen, de står vid entrén och välkomnar folk på förmiddagen och så har vi en liten butik där vi säljer handgjorda spjut, klubbor, bälten och smycken. Men fokus är på safarikvällarna, då vi pratar om djuren, har friflygande rovfåglar och sedan dansar, sjunger och hoppar massajerna. De är väldigt måna om sin tradition och sin kultur och den får vi ta del av.
Varför valde ni just Kolmården?
   - Jag tror att vi vänder oss till samma målgrupp, människor som är intresserade av djur och natur. Här finns många av Kenyas djur, som massajerna känner igen och lever med i vanliga fall.
Vad tycker de om att vara här?
   - De tycker att det är fantastiskt spännande. Många av dem har inte varit utanför Masai Mara förut, de har inte sett havet förut, de har inte sett andra djur och inga moderna maskiner överhuvudtaget. Jag visade dem diskmaskinen igår, de kunde inte förstå hur en sådan kunde tvätta disken. Det är helt underbart, man ser saker på ett helt nytt sätt. Det är som att ha barn med sig, som aldrig varit ute förut.
Är det inte lite konstigt att vara just på en djurpark?
   - Ja, fast Kolmården arbetar på ett väldigt djurskyddsbevarande sätt, med utrotningshotade djur. Men det är klart att massajerna tycker att det känns lite konstigt att se de inhägnade djuren. De har sådana enorma vidder att röra sig på där de finns. Men de förstår varför.
Men är det inte lite konstigt att massajerna visar upp sin kultur på en djurpark?
   - Ja, men det är för kopplingen till djuren och savannen. Därför tyckte vi att det var en naturlig miljö att vara i. Kolmårdens restaurant ligger otroligt fint, med utsikt över Bråviken. Det blir en fantastisk kontrast när de hoppar och dansar. Många av de som arbetar här på Kolmården har varit i Kenya och Masai Mara och har ett naturligt intresse."

Ovan illustrerade exotisering av människor utifrån synsättet "DE har en helt annorlunda kultur än VI och DERAS kultur är så spännande för OSS att ta del av" är vidrig. Äcklig. Ritva Jansson får mig att vilja spy. Hennes infantilisering av de här fem människorna är även den fullkomligt avskyvärd. Jag vet att det finns ett fint ord som beskriver de strukturer som får vissa människor, främst personer med mörk hudfärg men även andra avvikare från normen, att framstå som djur och därmed mindre värda, vilket berättigar vita människors makt över och förtryck av personer med mörkare hy. Jag har glömt ordet, men Ritva Jansson är i alla fall ett praktexempel på hur denna förtryckande och rasistiska struktur tillåts verka i dagens Sverige.

Kommentarer
Postat av: Rissen

Jag vet att det är allvarligt, men AHAHAHAHAAHHAHHAHAHAHA, jag dör! Hon är ju helt fantastiskt rolig i sin idioti. Himla häärlig i sina Gudrun Sjödénklänningar, I'm sure.

Postat av: subkutan

Jao, jag kan också se henne. Hur hon gnuggar sina händer och dreglar och vi vet ju alla att "mörka män är faktiskt mer välutrustade!" och kanske att hon kan toppa hela sin uppenbarelse med ett par läckra örhängen som inhandlats på Etnografiska muséet. Där är hon för övrigt är stammis och dessutom: "oh, det är ju sååå gott med meze och så finns det ju en sådan trevlig liten etiopisk resturang i centrala Stockholm", bara ett stenkast från hennes vräkiga koloniala våning.

2006-07-21 @ 16:21:40
Postat av: subkutan

Eller så har intervjuaren gjort ett dåligt jobb och förvrängt hennes ord. Snart får vi svar, jag har mejlat henne och frågat.

2006-07-21 @ 16:22:50
Postat av: rissen

Guvva spännande, du måste förstås publicera svaret. Fast ärligt talat tror jag journalisten är på den goda sidan, såsom vi, och straffar kärringen genom att citerana rakt av.

2006-07-22 @ 05:11:34
URL: http://kallocain.blogg.se
Postat av: Johanna

Haha, roligt!

2006-07-23 @ 13:06:33
URL: http://headmusic.blogg.se
Postat av: Anonym

ni är så jävla dumma i huvudet, säker på att hon inte menar något illa, bara att det var en fantastisk och vacker kväll

2011-07-15 @ 13:42:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback